Niemand is fan van het betalen van belasting, maar het moet altijd nu eenmaal gebeuren. Als u het dan toch moet doen is het wel prettig om alle tips en trucs te kennen waardoor uw aangifte voordeliger uit kan vallen. Gezien het weer de tijd van het jaar is voor de inkomstenbelasting hebben we speciaal voor u als klant wat mooie tips op een rijtje gezet. Ontdek ze allemaal hieronder!

✅ Doe op tijd aangifte!

Neem notie van deze belangrijke data:

  • 1 maart: Op deze datum staat uw persoonlijke aangifte inkomstenbelasting klaar in het portaal van ‘Mijn Belastingdienst’
  • 1 april: Als u aangifte doet vóór deze datum hoort u iets van de Belastingdienst begin juli. Dan weet u dus of u geld terug krijgt of moet bijbetalen.
  • 1 mei: U moet ofwel aangifte doen voor deze datum of uitstel vragen om een boete te voorkomen.

Rond voordelig af in uw aangifte!

U kunt alleen hele bedragen op uw aangifte invullen. Rond daarom voordelig af. Hoe? Rond inkomsten naar beneden af en aftrekposten naar boven af.

✅ Controleer uw gegevens!

Ook als uw aangifte al vooraf is ingevuld dient u uw gegevens goed te controleren. U blijft ten allen tijden zelf verantwoordelijk voor het formulier dat u instuurt.

✅ Verbeter op tijd!

Toch een foutje gemaakt in uw aangifte? Kan gebeuren! Zorg wel dat u het heeft gecorrigeerd voordat u een aanslag krijgt. Dat voorkomt een boete en veel gedoe.

✅ Kijk of u vrijwilligerswerk kunt aftrekken!

Heeft u in 2020 vrijwilligerswerk gedaan en kreeg u daar als beloning een financiële vergoeding voor? Dan hoeft u mogelijk over deze inkomsten geen belasting te betalen. Lees op belastingdienst.nl wat de voorwaarden voor een belastingvrije vergoeding zijn.

✅ Trek schulden van uw spaargeld af!

Stond u op 1 januari 2020 rood of had u een bijvoorbeeld een creditcard- of studieschuld? Dan kunt u uw schulden boven de € 3.100,- aftrekken van het vermogen in box 3. Als u fiscale partners bent, geldt dit voor schulden boven de € 6.200. Een schuld voor een hypotheek valt er meestal niet onder.

✅ Controleer de WOZ-waarde in uw aangifte!

Als woningbezitter heeft u te maken met de ‘inkomsten’ uit uw eigen woning. Dit bestaat meestal alleen uit een bijtelling op uw inkomen, want ook over uw eigen woning betaalt u inkomstenbelasting. De Belastingdienst beschouwt het bezit van een woning namelijk als een vorm van inkomen. Is uw nieuwe woning maar een deel van het jaar uw hoofdverblijf? Dan betaalt u alleen belasting vanaf het moment dat uw woning uw hoofdverblijf is geworden. De hoogte van deze belasting wordt bepaald door de WOZ-waarde van uw huis. Deze WOZ-waarde vult de Belastingdienst mogelijk automatisch in. Controleer in je aangifte of deze waarde ook echt klopt. Vul de WOZ-waarde in met waardepeildatum 1 januari 2019. En dus niet van 1 januari 2020.

✅ Check of zorgkosten aftrekbaar zijn!

Heeft u in 2020 ziektekosten gemaakt? Deze kosten worden de specifieke zorgkosten’ genoemd en zijn soms aftrekbaar in uw aangifte. Denk aan kosten voor fysiotherapie, mondzorg, vervoer en hulpmiddelen. U moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. U mag bijvoorbeeld alleen zorgkosten aftrekken die boven een bepaald bedrag uitkomen: het drempelbedrag. Het kan zijn dat u voor bepaalde zorgkosten niet alles vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar, zoals orthodontie. Dan is het soms mogelijk om het resterende bedrag af te trekken van de inkomstenbelasting. Bekijk hier welke zorgkosten je kunt indienen. Let op! Bewaar je rekeningen en eventueel declaratieoverzichten als daar kosten op staan die je (gedeeltelijk) zelf betaald hebt. De Belastingdienst kan je vragen deze te laten zien.

✅ Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van de giftenaftrek!

Geeft u wel eens geld aan goede doelen? Deze giften zijn misschien aftrekbaar. Gaat het om een regelmatig terugkerende (‘periodieke’) gift? Dan is deze volledig aftrekbaar. Er moet dan wel sprake zijn van een schenkingsverplichting om minimaal 5 jaar een schenking te doen aan een goed doel met een (culturele) ANBI-status of bepaalde verenigingen. Is die verplichting er niet? Dan geldt er een minimumdrempel en een maximum aftrekbaar bedrag.

Eerst was de ‘periodieke gift’ alleen mogelijk via een notariële akte. Tegenwoordig is een schriftelijke overeenkomst voldoende. Schenkt u al periodiek of bent u van plan dit te gaan doen, maar heeft u nog geen schriftelijke overeenkomst? Vraag het goede doel dan om zo’n overeenkomst op te stellen en toe te sturen. U kunt ook een voorbeeldformulier van de Belastingdienst gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Ondernemer

Autoverzekeringen voor ondernemers

Lees meer
Particulier

Ga goed verzekerd op reis!

Lees meer
Ondernemer

Maakt u al gebruik van een STAP-budget?

Lees meer