Een van de belangrijkste vragen die u uzelf moet stellen als u overweegt om als ZZP’er aan de slag te gaan is welk uurtarief u wilt gaan hanteren. Nu zijn de meningen daar natuurlijk sterk over verdeeld en er bestaat niet zoiets als een standaard-tarief. Dit verschilt natuurlijk per beroepsgroep, per ervaring, per regio en er zijn een hoop meer factoren. In dit blog vindt u een aantal goede tips om jou te helpen uw uurtarief te bepalen.

  1. Hoeveel ervaring heeft u?

Stel dat u net na het afronden van een universitaire of hoger onderwijs opleiding besluit als ZZP’er te starten zal uw tarief in de regel lager zijn dan als u na 10 jaar werkervaring besluit als ZZP’er verder te gaan.

  1. Voor welke periode geldt de opdracht?

Op het moment dat een klant u wilt inhuren voor 2 dagen of voor 3 maanden zou dat van invloed kunnen zijn op uw uurtarief. Op het moment dat u een opdracht aanneemt voor 3 maanden hoeft u zich immers voor de komende 3 maanden niet druk te maken over gegarandeerd inkomen en zou u akkoord kunnen gaan met een relatief lager uurtarief. Overigens moet u niet vergeten vooruit te denken en eventueel al acquisitie te doen voor een nieuwe opdracht na die 3 maanden.

  1. Wie zijn uw concurrenten?

Als u niet per definitie in een niche werkt zou u met veel concurrentie te maken kunnen krijgen. De wet van vraag en aanbod is heilig, maar natuurlijk ook ”if you pay peanuts, you get monkeys”. Uw mogelijke opdrachtgevers zullen goed weten of jouw branche druk is & daarop een lager uurtarief proberen te bedingen. Het blijft natuurlijk jouw keuze om een uurtarief te accepteren of verder te zoeken in zo’n geval.

  1. Hoe strak is de deadline?

Er zijn veel verschillende type klanten. Veel klanten zouden het liefst zien dat u een klus al gisteren zou hebben afgerond. U kunt nu natuurlijk niet even voor elke klant alles opzij schuiven om ze zo snel mogelijk te helpen. Op het moment dat uw opdrachtgever iets met spoed nodig heeft zal u een hoger uurtarief kunnen hanteren dan gewoonlijk, maar als u een te hoog tarief vraagt zouden ze ook naar uw concurrent kunnen gaan dus denk goed na.

  1. Een voorbeeld berekening

Het is natuurlijk essentieel om minimaal uit de kosten te komen als ondernemer, ofwel in de groene cijfers.

Super belangrijk is om u af te vragen hoeveel geld u maandelijks zou willen overhouden. Stel dat u 1750 euro per maand zou willen overhouden. Per jaar is dat 21.000 euro. Daarnaast reserveer 8% voor uw vakantie: 1.680 euro. U hebt dus een netto-inkomen nodig (na aftrek van de inkomstenbelasting) van 22.680 euro per jaar.

Belastingen

Als ondernemer met een eenmanszaak betaalt u inkomstenbelasting. Misschien komt u in aanmerking voor ondernemersaftrek of MKB-winstvrijstelling, maar veiligheidshalve reserveert u 30% voor de betaling van de inkomstenbelasting.

Bijdrage zorgverzekering

Naast uw maandelijkse premie voor de zorgverzekering, betaalt u  als ondernemer ook een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering van 5,7%.

Om op jaarbasis 22.680 euro over te houden, gaat u uit van deze rekensom:

Nettowinst€ 35.270100%
Inkomstenbelasting€ 10.58030%
Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering€ 2.0105,7%
Netto-inkomen€ 22.68064,3%

* In dit voorbeeld zijn persoonlijke omstandigheden buiten beschouwing gelaten

Stap 3: benodigde omzet

De omzet die u nodig heeft moet genoeg zijn voor:

  1. de zakelijke kosten (stap 1)
  2. het gewenste inkomen + belastingen (stap 2)

De noodzakelijke omzet is in dit voorbeeld dus: € 11.150 + € 35.270 = €46.420.

Stap 4: het uurtarief

Hoeveel uren denkt u per jaar in rekening te kunnen brengen? Als u uitgaat van een vijfdaagse werkweek en dertig dagen voor vakantie en feestdagen blijven er 230 dagen in het jaar over om te werken. Dat zijn 1.840 uren.

Maar u kunt niet voor al die uren een rekening sturen, omdat u ook tijd kwijt bent aan zaken als acquisitie, netwerken, administratie, ideeën bedenken. Als startende ondernemer mag u al tevreden zijn als u 50 tot 60% van die 1.840 uren in rekening kunt brengen.

In ons voorbeeld komt u met 50% declarabele uren uit op een uurtarief van (46.420 euro/920 uren=) 51 euro.

Bijkomende kosten

Naast uw uren heeft u te maken met kosten die u gaat maken voor uw klant. Denk aan reiskosten. U kunt deze doorbelasten. Maak daarover vooraf afspraken. Neem in uw algemene voorwaarden of contract op welke kosten wel en niet binnen uw tarief vallen.

 

Gerelateerde artikelen

Ondernemer

Autoverzekeringen voor ondernemers

Lees meer
Particulier

Ga goed verzekerd op reis!

Lees meer
Ondernemer

Maakt u al gebruik van een STAP-budget?

Lees meer