‘Traditiegetrouw worden de meeste inbraken in december en januari gepleegd’, weet Lilian Tieman. Zij is als adviseur Woninginbraak werkzaam bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV). ‘Cijfers van de laatste jaren laten zien dat er tijdens de feestdagen anderhalf tot 2 keer zoveel wordt ingebroken in vergelijking met de andere maanden. Kerst en oudejaarsdag behoren daarmee tot de dagen waarop in Nederland de meeste inbraken plaatsvinden.’

Erg verrassend is dat volgens het CCV ook niet. Bewoners zijn met de feestdagen vaak langere tijd van huis, vooral tijdens de avonduren. ‘Terwijl wij gezellig met familie en vrienden pakjesavond vieren, aan het kerstdiner zitten of met elkaar het jaar uitluiden, slaan inbrekers hun slag’, licht Tieman toe. ‘Wat een mooie avond had moeten zijn, eindigt zo voor mensen in een hoop narigheid.’ Moeten we dan massaal onze afspraken maar afzeggen? ‘Nee’, meent de adviseur woninginbraak.

Speciaal voor onze klanten hebben we daarom negen tips geselecteerd, lees ze hieronder:

Tip 1

Doe de voordeur altijd op het (nacht)slot als u weggaat en sluit alle ramen. Vergeet ook de achterdeur niet!

 

Tip 2

Beveilig al uw ramen en deuren. Denk aan bijvoorbeeld zij-deuren, garagedeuren, schuifpuien en schuiframen, klep-, draai en valramen, lichtkoepels en dakramen.

 

Tip 3

Als u voor langere tijd weg bent, zorg dan dat uw huis er bewoond uitziet. Dus laat bijvoorbeeld niet uw luxaflex voor weken dicht staan, maar vraag uw buren het af en toe open te zetten als ze toch al eventjes de tuin sproeien of uw vissen te eten geven.

 

Tip 4

Zorg voor licht en zicht. Dit houdt in: plaats een buitenlamp met bewegingssensor bij deuren die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Snoei tevens heggen of struiken die het zicht op uw woning vanaf de openbare weg belemmeren.

 

Tip 5

Leg geen ladders of ander klimmateriaal in de omgeving van uw huis. Hoe logisch dit ook klinkt, dit wordt regelmatig vergeten.

 

Tip 6

Vermeld nooit op uw voicemail wanneer u niet thuis bent. Ditzelfde geldt voor out-of-office replies via de mail en alle vormen van social-media, inbrekers maken vanzelfsprekend ook gebruik van het internet.

 

Tip 7

Hang geen adresplaatje aan uw sleutelbos. 

 

Tip 8

Leg kostbaarheden uit het zicht. Het is een inkopper, maar veel mensen doen het nog niet consequent. Een inbreker wordt hebberig van zulke spullen en zal, als de gelegenheid zich voordoet, zeker zijn slag slaan.

 

Tip 9

Maak afspraken met uw buren over buurtpreventie. Het concept van een ‘Buurt-app’ is al in veel steden in Nederland een bekend begrip. Een andere optie is het downloaden van de ‘Veilige Buurt app’ zodat iedereen samen kan werken aan een veiligere buurt. Overigens moet u dan natuurlijk ook niet in een openbare Whatsapp groep met 50 buren uw vakantie-data sturen, maar houdt het daarvoor alleen bij uw meest naaste buren.

 

 

Gerelateerde artikelen

Ondernemer

Autoverzekeringen voor ondernemers

Lees meer
Particulier

Ga goed verzekerd op reis!

Lees meer
Ondernemer

Maakt u al gebruik van een STAP-budget?

Lees meer