Wat uw leeftijd momenteel ook is, we denken allemaal wel eens na over ons pensioen. Geen werk-verplichtingen meer, lekker kunnen reizen, uw eigen tijd indelen en veel meer. Maar de hamvraag is, hoeveel geld heeft u eigenlijk nodig om comfortabel met pensioen te gaan? Goeie vraag en daar valt natuurlijk niet slechts één antwoord op te geven, maar er werd wel recent een interessante studie over gedaan door de Britse organisatie Audley Villages

Welke factoren spelen mee?

Zoals we al aangaven, wat dat bedrag is, is natuurlijk niet voor iedereen gelijk. Het is een persoonlijke keuze qua leefstijl en in het ene land zijn zaken nu eenmaal duurder dan in het andere land. Het onderzoek identificeert de volgende factoren om een bedrag te bepalen: de Happiness index (hoe gelukkig is men gemiddeld), de levensverwachting, de stad waarin men woont en de gemiddelde levenskosten per maand.

Dus hoeveel moeten wij in Nederland ongeveer sparen?

In de studie wordt als voorbeeld voor Nederland gekeken naar Amsterdam. De gemiddelde levensverwachting in ons land bedraagt 82,1 jaar en in Amsterdam zijn de gemiddelde levenskosten ongeveer 1200 euro. Dan zou u +- 244.000 euro moeten sparen en vanzelfsprekend zou je dat bedrag moeten hebben als u de pensioenleeftijd bereikt, momenteel 66 jaar en 4 maanden. Let op: deze berekening gaat uit van een bruto jaarsalaris van 34.500 euro. Als je ons land in verhouding zet met de andere landen die in deze studie aan bod kwamen zijn we een goede midden-motor. In de gelukkigste steden ter wereld, welke o.a. in Zwitserland liggen, zou u het meeste moeten sparen: 356.000 euro. Echter, men verdient in Zwitserland gemiddeld ongeveer 2x zoveel als in Nederland, al is het levensonderhoud daar dus ook significant duurder.

Enkele interessante feitjes:

  • Tsjechië is het goedkoopste land, daar heeft u slechts 129.830 euro nodig, al verdient men daar natuurlijk een stuk minder dan in Nederland.
  • Amsterdam neemt plek 23 in qua gelukkigste steden, qua geluk zitten we relatief goed dus in Nederland.
  • Azië scoort opvallend laag in de ‘Happiness index’ en betreft pensioen-steden, Hong Kong, Tokio en New Delhi worden beschouwd als minst prettige pensioen-steden.

Geniet vooral van uw pensioen!

Plan vooruit! Het is natuurlijk een fijn doel om te behalen als u voldoende spaargeld bij elkaar hebt, maar wat dan? Ga niets overhaasten, maar maak een leuke planning voor uw toekomst. Heel belangrijk is om niet uw mentale geluk te vergeten. Dus spreek regelmatig met vrienden en kennissen af, blijf actief middels bijvoorbeeld een sportclub en geniet van lekker eten, mooie reizen en alles wat u verder voor ogen heeft.

Hoe krijgt u die 2,5 ton bij elkaar?

Pensioensparen is een uitermate effectieve methode hiervoor en dat is lonend op elke leeftijd. Bij PensioenSparen zet u maandelijks een bedrag naar keuze opzij op een speciale bankrekening. Het totale bedrag dat u hebt opgespaard kan vervolgens bij het bereiken van de pensioenleeftijd voor u beschikbaar worden. Wilt u meer weten over hoe dit precies in zijn werk gaat? Onze experts lichten graag de mogelijkheden toe. Op deze pagina kunt u er meer over lezen en bij vragen kunt u het formulier invullen, ons bellen: 0118-413111 of mailen: info@sasassurantien.nl.

 

Gerelateerde artikelen

Ondernemer

Autoverzekeringen voor ondernemers

Lees meer
Particulier

Ga goed verzekerd op reis!

Lees meer
Ondernemer

Maakt u al gebruik van een STAP-budget?

Lees meer