Voor alle ondernemers is netwerken een must. Sterker nog, het is ook voor medewerkers belangrijk, met name de mensen die werkzaam zijn binnen de commerciële tak van een organisatie. Nu Covid-19 de wereld nog in zijn greep houdt zijn er geen fysieke netwerk-events, maar als we daar vanaf zijn zullen er ongetwijfeld weer veel grote zakelijke conferenties gaan plaatsvinden. Nu is een dagje beurs altijd hartstikke gezellig met collega’s, maar het is natuurlijk zaak om daar mooie contacten of het liefste direct omzet uit te halen. Hier komt het neer op de kunst van het netwerken. Omdat het zo’n essentieel onderdeel van zakendoen is, hebben we er speciaal voor u als klant een heel artikel aan gewijd.

Voordelen van goed kunnen netwerken

 • Men koopt sneller en heeft meer vertrouwen in persoonlijk contact met een persoon dan met een merk dat als een robot alleen zelf iets roept maar niet met een potentiële klant in gesprek gaat.
 • Op een netwerk evenement kom je de juiste personen tegen. U kent het wel; u heeft een mooi aanbod voor een bedrijf maar weet niet wie de beslisser is en moet daardoor een info@bedrijfsnaam.nl mailadres gebruiken. Het is natuurlijk vele malen effectiever om iemand te benaderen die u al eens persoonlijk heeft ontmoet.
 • Door te netwerken vergroot u uw netwerk en vergroot je je invloed binnen een beroepsgroep. Je weet nooit wil je tegenkomt op een netwerk-evenement. Het kan een potentiële klant, een investeerder, een mentor, zakenpartner etc. zijn.

Tips om beter te netwerken

 • Zakelijke ontmoeting: Netwerken is een zakelijk activiteit. Het is wel leuk, maar u moet het serieus nemen. Wees dus voorbereid en kom niet te laat.
 • Wees vroeg aanwezig: Het voordeel hiervan is dat u ruim de tijd heeft om even met de gastheer of gastvrouw te spreken. U kunt als er een deelnemerslijst bekend is ook aan de gastheer/gastvrouw vragen om u aan een bepaalde deelnemer voor te stellen die u graag wilt spreken.
 • Zoek een gelijkgestemde persoon: De eerste stap zetten in een netwerksessie kan voelen als een drempel waar u lastig overheen komt. Oefening baart kunst en het kan helpen om een gelijkgestemde mee te nemen naar het netwerkevent zodat u minder spanning voelt om anderen aan te spreken.
 • Schud handen: Dat mag momenteel niet, maar is wel belangrijk zodra we van Covid-19 af zijn. Een goede stevige handdruk wekt vertrouwen. Zorg dus niet dat u moet gaan jongleren met borden of glazen.
 • Zorg voor een rechte houding: Een rechte rug getuigt van succes. Neem zo min mogelijk mee dat ervoor kan zorgen dat u gebogen staat en in u in uw beweging wordt belemmerd.
 • Neem het initiatief: Introduceer proactief mensen aan elkaar. Mensen die niet goed zijn in zichzelf voorstellen zullen u hier dankbaar voor zijn. Het zal ook uw reputatie als een goede netwerker ten goede komen.
 • Waar kunt u mensen mee helpen: Iedereen vraagt vaak bij een netwerkbijeenkomst aan een onbekende naar ”wat ze doen”. Een veel betere vraag is ”waar kan ik u mee helpen?”. Of vraag bijvoorbeeld: ”Wat heeft u deze week beziggehouden”. Dan krijg je geen standaard verhaaltje en kun je een echt gesprek aangaan.
 • Vertel welke problemen u oplost: Het is verleidelijk om te vertellen welke producten of diensten u aanbiedt, maar het is voor iemand veel relevanter om te vertellen welke problemen u oplost. Zo maakt u de communicatie persoonlijk en uw verhaal herkenbaar voor uw gesprekspartner.
 • Vraag toestemming: Als u bijvoorbeeld een business-card uitwisselt, vraag dan altijd om toestemming om uw gesprekspartner te mailen of bellen.
 • Vervolgcontact: Het meest onderschatte van netwerken is de follow-up. Als u een leuk gesprek gehad hebt bij een netwerkbijeenkomst en afspreekt om volgende week te bellen, doe dat dan ook! Er is niks zo vervelend als iemand die zo’n afspraak niet nakomt. Wees proactief in het onderhouden van contact.

 

Gerelateerde artikelen

Ondernemer

Autoverzekeringen voor ondernemers

Lees meer
Particulier

Ga goed verzekerd op reis!

Lees meer
Ondernemer

Maakt u al gebruik van een STAP-budget?

Lees meer