Welk beroep u ook uitvoert, geconcentreerd kunnen werken is ontzettend belangrijk. Echter, een werkomgeving weer u zich goed kunt focussen is niet altijd vanzelfsprekend. Dit is voor iedereen wel herkenbaar geworden door de lockdowns en het al dan niet verplichte thuiswerken. Werkt u graag met een muziekje of de radio op de achtergrond of juist niet? En zo ja, met welk genre muziek dan? Natuurlijk is ieder mens anders, maar er is een hoop onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op de concentratie. In dit blog doorlopen we de belangrijkste feitjes uit deze onderzoeken.

Wat is het effect van muziek?

Muziek stimuleert, ontspant en motiveert. Welke muziek u hiervoor nodig heeft is natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Er zijn onderzoekers die beweren dat naar muziek luisteren de stemming verbetert maar tegelijkertijd ervoor zorgt dat de concentratie vermindert. Andere onderzoekers zeggen juist dat muziek helpt om taken sneller en creatiever af te ronden. Er is ook nog specifiek onderzoek gedaan naar welke soorten muziek juist helpen tijdens het werken.

Welke soort muziek helpt om te concentreren volgens onderzoekers en welke juist niet?

  • “Upbeat” muziek zonder tekst verbetert de productiviteit tijdens het werken aan repetitieve taken. Mensen die in een fabriek werken bijvoorbeeld, hebben hier baat bij.
  • Ontspannen muziek met veel herhaling of harmonieuze, haast meditatieve muziek verbeteren de uitvoering van cognitieve taken. Mensen in kantoortuinen worden dankzij deze muziek niet zo afgeleid door hun collega’s maar kunnen zich beter concentreren op hun eigen werk. Voorbeelden zijn Deep Focus op Spotify of Pure Focus op Apple Music.
  • Populaire muziek met veel tekst hindert de concentratie. Mensen krijgen vaak de neiging om mee te neuriën of kunnen de tekst van een liedje in hun hoofd meezingen. Zo worden mensen compleet uit hun concentratie gehaald.
  • Kerstmuziek is bijzonder vermoeiend. Zeker voor mensen die de hele dag naar kerstmuziek moeten luisteren zoals in een supermarkt of kerstafdeling. U kunt natuurlijk ook ontzettend fan zijn van kerst en dan geldt het niet.
  • Klassieke muziek met een hoog tempo verhoogt de motivatie en creativiteit. In eerste instantie gaan mensen er van uit dat klassieke muziek stoffig en saai is. Maar met de juiste klassieke playlist vliegt de dag juist voorbij

Weet u niet welke muziek voor u helpt? Experimenteer!

Het is vooral interessant om zelf ermee te experimenteren. Het registreren van uw uren kan daarbij helpen! Het bijhouden van een tijdregistratie helpt u om duidelijk te krijgen hoe uw concentratie gedurende de dag fluctueert en dus ook hoe efficiënt u werkt. Door uw uren te registreren, kunt u ook onderzoeken of het luisteren naar muziek u helpt om efficiënter te werken. Of wissel de radiozender waar u naar luistert eens af. Begin vandaag nog met het registeren van jouw uren.

Wellicht kunt u vandaag nog beginnen met experimenteren met onze eigen zomerse kantoor-playlist:

Gerelateerde artikelen

Ondernemer

Autoverzekeringen voor ondernemers

Lees meer
Particulier

Ga goed verzekerd op reis!

Lees meer
Ondernemer

Maakt u al gebruik van een STAP-budget?

Lees meer