Bijna iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die eraan ten prooi is gevallen: de burn-out. Het is voor de werkgever ontzettend duur en onwenselijk en een burn-out als zzp’er is helemaal dramatisch omdat u dan volledig op uzelf bent aangewezen. De grote vraag is natuurlijk, hoe voorkomt u burn-out klachten? In dit blogje hebben we 10 nuttige tips verzameld. Lees ze allemaal!

Veel zzp’ers werken zich een slag in de rondte om hun bedrijf goed te laten draaien. Ze overschrijden daarbij vaak hun eigen grenzen. Het komt bij gewone werknemers natuurlijk ook ontzettend veel voor. Denk aan mensen die continue ’s avonds overwerken. Dat is niet gezond.

1. Focus op een lonkend perspectief voor u als persoon, niet als bedrijf. Wees bewust dat u een onderneming heeft, maar het niet bent. Dan wordt uw blik breder en kunt u beter grenzen stellen.

2. Maak bewuste keuzes en begrens uw werktijden, taken, ambities en commitment.

3. Doe niet alles zelf! Focus op waar u goed in bent en wat energie geeft. Delegeer of besteed overige taken uit aan betrouwbare partners.

4. Plan rustperiodes en vrije tijd in uw agenda. Zo wordt het geen sluitpost en dwingt het u bewust te kiezen wanneer er iets tussenkomt.

5. Wees bewust van uw energieslurpers en stressmakers. Een voorbeeld is de administratie of de alsmaar overlopende actielijstjes in uw hoofd.

6. Zeg op tijd nee tegen afleiders en verslavingen zoals e-mail, social-media, en weer een nieuw idee.

7. Bedenk strategieën om met stressmakers en afleiders om te gaan. Besteed uw administratie uit. Noteer, plan en prioriteer uw taken. Dat is beter dan uw hoofd vol te laten lopen. Check twee keer per dag uw e-mail in plaats van direct te reageren op elk binnenkomend mailtje.

8. Creëer tijd en ruimte voor uzelf. Voel en ervaar of het nog allemaal klopt waar je mee bezig bent. Als u goed luistert komt vaak het antwoord vanzelf. Een dagelijkse wandeling of meditatie is goud waard.

9. Experimenteer met nieuw gedrag, koester succesmomenten en volhard.

10. Zoek een geschikte coach/sparringpartner/mentor die u scherp houdt. Soms heeft u hulp nodig om inzicht te krijgen in welke patronen u belemmeren en hoe u ze kunt doorbreken.

Gerelateerde artikelen

Ondernemer

Autoverzekeringen voor ondernemers

Lees meer
Particulier

Ga goed verzekerd op reis!

Lees meer
Ondernemer

Maakt u al gebruik van een STAP-budget?

Lees meer