Veel locaties, bedrijven en instellingen in Nederland hebben een gratis openbaar WiFi-netwerk. Dat is natuurlijk ontzettend fijn en praktisch, als u immers continue van bijvoorbeeld uw 4G-verbinding op uw telefoon of tablet gebruik zou moeten maken zou dat een gepeperde rekening opleveren. Toch zit er ook een nadeel aan: u moet bij verbinding met zo’n openbaar netwerk heel erg uitkijken dat hackers er niet met uw gegevens vandoor kunnen.

 

Hackers

Wat is nu precies het gevaar dat kan ontstaan? Een hacker kan een draadloos netwerk aanmaken met exact dezelfde naam als het uw bekende netwerk. Denk aan het netwerk ‘WiFi in de trein’ waar de NS van gebruik maakt of een netwerk met de naam ”Arriva” in een Arriva-bus. Het lastige is dat u als consument helemaal niet kunt achterhalen of u dan met het netwerk van de NS verbinding maakt of met het netwerk van de hacker die als doel heeft uw gegevens zoals DigiD account, bankgegevens of uw identiteit te stelen.

Hoe voorkomt u dergelijke problemen?

Ellende met hackers voorkomt u eenvoudig op de volgende manier:

  • Maak geen gebruik van openbare netwerken.En als u dat dan toch doet, doe dan geen belangrijke zaken waarbij u persoonlijke gegevens gebruikt zoals internetbankieren. Doe dat alléén via een beveiligde verbinding, zoals uw gewone 4G-netwerk.
  • Voorkom spontaan contact met wifi

iOS (iPhone): zet ‘vraag om verbinding’ aan of uit.

Aan: uw apparaat maakt automatisch verbinding met bekende netwerken. Zijn deze er niet, vraagt uw telefoon of u verbinding wilt maken met een nieuw netwerk.

Uit: uw apparaat maakt automatisch verbinding met bekende netwerken. Overige netwerken moet u handmatig selecteren.

Android: zet de wifi gewoon uit.

  • Verwijder draadloze netwerken uit uw telefoon, tablet of laptop. Zo voorkomt u dat een hacker een netwerk gebruikt waarbij jouw apparaat automatisch inlogt.
  • Controleer in de adresbalk of u gebruik maakt van een beveiligde verbinding.Dit kunt u herkennen aan het gedeelte voor de website: https:// in plaat van http:// en een slotje.
  • Gebruik als het echt nodig is een VPN verbinding. Een VPN kost wel geld, maar dan weet u zeker dat jouw internetverkeer beveiligd is en u niet afgeluisterd kunt worden. Zelfs als u met een VPN verbinding zou maken met het netwerk van een hacker, dan ben u dankzij de VPN alsnog volledig beschermd.

 

Gerelateerde artikelen

Ondernemer

Autoverzekeringen voor ondernemers

Lees meer
Particulier

Ga goed verzekerd op reis!

Lees meer
Ondernemer

Maakt u al gebruik van een STAP-budget?

Lees meer